Thursday, 8 June 2017

4 makanan untuk mencegah jerawat.


Assalamualaikum w.b.t

Mengelakkan makanan yang menyebabkan jerawat harus diiringi dengan mengambil makanan yang boleh membantu mencegah timbulnya jerawat.

Berikut adalah makanan yang dicadangkan untuk membuat kulit anda bebas jerawat.

1. Ikan atau biji-bijian
Makanan seperti daging mengandungi terlalu banyak asid lemak omega-6, yang berkaitan dengan keradangan.Makan lebih banyak makanan mengandungi asid lemak omega-3, seperti yang ditemui dalam ikan, walnut, biji rami, dan sebagainya, ia boleh juga membantu meringankan keradangan jerawat.

2. Teh hijau
Kajian menunjukkan teh hijau mampu melawan jerawat. Melaksanakan krim yang mengandungi EGCG (antioksidan kuat dalam teh hijau) ke telinga arnab mengurangkan saiz kelenjar sebaceous, yang biasanya membesar pada orang dengan jerawat.
Kajian kedua pada peserta manusia mendapati bahawa EGCG secara signifikan mengurangkan intensiti jerawat dalam 8 minggu.

Ketika berjerawat, cubalah minum teh hijau lebih banyak. Cara lain, letakkan beg teh hijau di tempat yang berjerawat selama 10-15 minit.

3. Tiram
Beberapa kajian menunjukkan bahawa mineral seng dapat mengurangkan kesan daripada jerawat.Hal terbaik untuk mendapatkan seng adalah dari makanan. Sebagai alternatif, makanlah lebih banyak tiram, hati lembu, dan makanan kaya mineral seng lain.

4. Buah dan Sayuran
Buah-buahan dan sayur-sayuran secara alami dapat membantu membersihkan jerawat.
Kandungan beta-karoten pada buah dan sayur-sayuran secara semula jadi membantu mengurangkan minyak kulit, serta mempunyai sifat anti-inflamasi.
Sayur-sayuran berwarna hijau juga membantu membuang racun dari tubuh yang membantu mencegah timbulnya jerawat.


Baca : cara menghilangkan jerawat yang mengganggu keyakinan diri. 

No comments:

Post a comment