Assalamualaikum w.b.t
Siapa suka makan lauk ni dengan nasi panas? Kita geng! Dulu saya tak suka tempoyak. Tapi hantu durian. Hihi..
Bila dah kawen, mula lah episod bergulai tempoyak ikan patin. Asalnya tengok je orang makan, tapi bau nyeee fuuhhh mengancam!! Memang boleh off diet kalau jumpe lauk ni.
Rupenya family suami orang pahang. Memang ni makanan favorite semua la. Tak cukup sekor patin, berebut-rebut makan.
Okay, harini saya nak share resepi gulai tempoyak ikan patin. Mudah je..
Bahan-bahan :
• Cili padi
• Tempoyak
• Daun kesum
• Asam keping
• Ikan patin
• Garam
• Gula
Cara-cara :
1. Blend cili padi dengan tempoyak, dan masukkan dalam periuk.
2. Kemudian masukkan asam keping dan daun kesum. Gaul rata dan naik kan atas api.
3. Setelah mendidih masukkan ikan, garam dan gula.
* tambah air sikit-sikit kalau nak berkuah.
4. Siap dan sedia dihidang!! Makan dengan nasi panas.
Mudahkan? Selamat mencuba. ❤
Kak lyd, yang tempoyak blend dengan cili tu, tak payah buh air ke?
ReplyDeleteLetak sikit tuk mudahkan masa blend..
DeleteAsy.. Ni kak tasnim bukan kak lyd. 😅
Fuhh baca pun boleh terliur ni. Mana mau cari Ikan Patun di KK ni 😂😂
ReplyDeleteMemang terliur mengancam gitu. Mai turun semenanjung masta ..cari patin. 😍
DeleteSedap sedap...
ReplyDeleteMemang kegemaran hby kakina..boleh try gak resipi..ni..
Tq ya share resipi
Menang sedap. Dah tak pandang lauk lain dah kalau ade lauk ni..eheeee
DeleteWelkem kakina..😊
Gulai tempoyak ikan patin memang tak makan, tapi sy hantu durian 😁😁
ReplyDeleteEhehehe... Sama lah kes kita. Tapi sekarang saya sukaaa sangat tempoyak. 😍
DeleteKak suzira try la.. Sedap!
Pebret sya ni. Tapi sya buat gulai tempoyak versi perak sbb org perak kan..hihi
ReplyDeleteWaahh.. Nanti boleh share resepi versi perak. Boleh kita try sama.! 😃
Deletesedapnyaaaa ni.aduuhh
ReplyDelete